Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 16
За місяць : 1292
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Автоматизація бібліотечних процесів
Автоматизація бібліотечних процесів

Автоматизація бібліотечних процесів - впровадження автоматизованих інформаційних систем у бібліотечні технологічні процеси.

Головною метою автоматизації будь-якого процесу є звільнення людини від участі в процесах отримання, перетворення, передачі і використання енергії, матеріалів чи інформації, а також істотне зменшення трудомісткості виконуваних операцій. Комплексна автоматизація бібліотеки дозволяє працівникам відійти від рутинних процесів і підвищити ефективність своєї роботи.

Основними технічними засобами автоматизації бібліотечних процесів є:

комп’ютерне обладнання;

локальна комп’ютерна мережа;

програмне забезпечення для функціонування автоматизованої бібліотечної інформаційної системи.

Автоматизація бібліотеки  є складним перманентним процесом, який пов'язаний з багатьма чинниками. Швидке і результативне впровадження залежить від технічних можливостей бібліотеки, від наявності у штаті бібліотеки спеціалістів зі знанням інформаційних технологій.

Автоматизація бібліотечних процесів покликана забезпечити:

одноразове введення даних і багатоцільове їх використання для пошуку документів, передачі масивів даних іншим організаціям, підготовки видань і так далі;

багатоаспектний пошук даних за різними ознаками і їх поєднаннями без формування додаткових карток, покажчиків;

організацію комплектування фонду з використанням баз даних видавництв з автоматичним формуванням замовлень і автоматизованим обліком їх виконання;

автоматизований облік і ведення бібліотечної статистики.

 

Стаття в розробці

 

 

 

Джерела

Інформація та документація. Бібліотечно-інформаційна діяльність. Терміни та визначення понять : ДСТУ 7448:2013. — Київ : Мінекономрозвитку України, 2014. — III, 41 с. — (Національний стандарт України) — Зі скасуванням в Україні ГОСТ 7.26–80 — Текст укр., рос., англ., фр.

Бакан Світлана Федорівна
Статтю створено : 16.07.2014
Останній раз редаговано : 23.04.2015